Kutatási témák

Tanszékek kutatási területei

Kísérleti Fizikai Tanszék

A tanszék  a részecskefizika, magfizika területén elméleti és kísérleti kutatásokkal foglalkozik. A klasszikus neutronfizikai és magfizikai kutatásokon hagyományait folytatva bekapcsolódtak a CERN-ben és Brookhaveni részecskegyorsítóban folyó detektorfejlesztésekbe, illetve elméleti oldalról a térelméleti, részecskefizikai kutatásokba, adatfeldolgozási módszerek  továbbfejlesztésébe. 

Szilárdtest Fizikai Tanszék

A tanszék a fizikai anyagtudományon belül a szilárdfázisú diffúzió, mágneses és martenzites anyagok, nanostrukturált anyagok területével foglalkozik kísérleti és elméleti eszközökkel. A kísérleti kutatások hátterét a nanoszerkezetek előállírására és vizsgálara alkalmas, az MTA-ATOMKI-vel közösen üzemeltetett anyagtudományi laboratórium biztosítja. 

Elméleti Fizikai Tanszék

A tanszék kutatási területei az atom és molekulafizika sürűségfunkcionál elmélete, a terelméleti,kutatások, az elméleti szilárdtestfizika és a törésmechanikai számítások területeit ölelik fel.

DE-ATOMKI Kihelyezett Környezetfizikai Tanszék

A tanszék  a környezeti radioaktivitás, ezen belüli is a radon források vizsgálatával foglalkozik.

 

Kutatási témák

Az intézeten belül műkődő kutatócsoportok jellemzően egy vezető kutatóhoz, vagy egy témához,  kapcsolódva alakultak ki, tanszéki keretek közt, vagy azon átnyúló formában működnek.

MTA-DE Részecskefizikai kutatócsoport

A Trócsányi Zoltán által vezetett kutatócsoport a magasabb rendű perturbív számításí módszerek továbbfejlesztésével a nagyenergiás részecskefizikai folyamatok pontosabb leírására törekszik.

Nanodiffúzió

 A kutatócsoport a nanostruktuált anyagok létrehozásával, alkalmazási lehetőségével, nanodiffúzió és nanoskálán lejátszódó reakciók vizsgálatával foglalkozik kísérleti és elméleti/szimulációs módszerek alkalmazásával.

Statisztikus törésmechanika

A kutatócsoport statisztikus törésmechanikai vizsgálatokkal foglalkozik elsősorban a szálköteg modell alkalmazásáaval. Az alkalmazások a szerkezeti anyagokk törésmechanikájától az űrszeméten át a földrengéselőrejelzésig terjed.

Kvantumkémia

A kutatócsoport a gyors kvantumkémiai folyamatok leírásával foglalkozik. Az egyik alkalmazási terület a femtosecundumos lézerimpulzusok hatásának elméleti értelmezése.

Alakmemória anyagok 

A kutatócsoport a martenzit-austenit átalakuláshoz kapcsolódó zajkeltő folyamatok (mágneses, akusztikus, termikus) vizsgálatával az alakmemória anyagok viselkedésének részletes megértésére törekszik. Az alakmemória ötvözeteket a környezeti hatásokra reagálva képesek különböző intelligens beavatkozó, szabályozó funkciót megvalósítani.

Plazmonikai érzékelők

A felületi plazmonrezonancián alapuló új típusú molekuláris szenzotok fejlesztése.

Fényérzékeny nanostrukturált anyagok

A kalkogenid és polimer rendszerekben és nanokompozitokban fény hatására lejátszódó változások vizsgálata és alkalmazása.

Mágneses nanorészecskék-hipertermia

A kutatócsoport keresi azokat az új típusú gerjesztési lehetőségeket, amelyek révén a mágneses nanorészecskék hatékonyabb hőleadásra késztethetők a hipertermiás alkalmazások során. Az elméleti számolásokat a mágneses nanorészecskék kísérleti vizsgálatával egészítik ki.

Régészeti tárgyak vizsgálata és konzerválása

Az anyagtudomány és nanotechnológia korszerű módszereinek felhasználása a műtárgyak védelmében és elemzésében.

 

 

Frissítés dátuma: 2019.01.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

Megismertem a tájékoztatót és elfogadom