Kutatás-fejlesztési infrastruktúra

Anyagtudományi kutatólaboratórium

Az MTA-ATOMKI-vel közösen működtetett laboratórium a nemzeti kutatási infrastruktúra része. A laboratórium berendeszéseit a kutatómunka mellett ipar feladatok megoldása során, az anyagtudós MSc képzésben és a fizikus képzésben is használjuk. 

Villamos gépek és hajtások

A laboratóriumban hallgatói gyakorlatok és diplomamunkához kapcsolodó fejlesztések során lehetősége van különböző villamos gépek mérőpadon történő vizsgálatra.

Villamos energetika

A megújuló energiás energia termelő rendszerek, akkumlátoros energiatároló rendszerek, villamos hálózati elemek, érintésvédelem témaköreiben végezhetők hallgatói mérések

Híradástechnika laboratórium

A laboratóriumban a hallgatók megismerik a különböző modulációs technikákat, méréseket végeznek egy RX-TX rádiós rendszeren. A laboratórium az oktatási célú rendszerek mellett rendelkezik egy hálózatanalizátorral, amely nagyfrekvenciás áramköri elemek tesztelésére, tápvonalak vizsgálatára, és anyagvizsgálati feladatokra is használható.

Érzékelők és beavatkozók laboratórium

A laboratóriumban különböző típusú érzékelek (hőmérséklet, gyorsulás, mágneses tér, fény ..) vizsgálatára és jellemzére van lehetőség a fizikai alaplvektől kiindulva. 

Elektronika laboratórium

A laboratórium mérőhelyein az oszcilloszkóp, tápegység, jelgenerátor segítségével egyszerű áramkörök mérésére van lehetősége. A gyakrolaton az áramkör viselkedésének szimulációjára is sor kerül. A laboratóriumban található NI Workbench eszközök segítségével komplex mérések is elvégezhetők a virtuális méréstechnika módszerinek felhasználásával. 

Méréstechnika laboratórium

A laboratóriumban a műszeres és számítógépes méréstechnika eszközeviel ismerkednek meg a hallgatók.

Digitális jelfeldolgozás laborarórium (DSP)

A laboratóriumban a texas DSP család eszközeivel ismerkednek meg a hallgatók (C2000). A további eszközök a beágyazott virtuális méréstechnikában alkalmazott compact RIO család, myDAQ és myRIO eszözök. A laboratóriumban történik a képfeldolgozás oktatása is matlab és LabVIEW környezetben webkamerás adatgyűjtéssel. A mikrokontrollerek használatához elsősorban Arduinó eszközök találhatók a laboratóriumban, A robotikával való ismerkedést NXT robotok biztosítják.

PLC laboratórium

A PLC oktatásra szolgáló teremben 12 mérőhelyen dolgozhatnak a hallgatók különböző ipari folyamatirányítási feladatok megoldásán. A hallgatók rendszeresen részt vesznek versenyeken, az egyedi fejlesztések megvalósításához egy külön terem áll rendelkezésre.

 

Frissítés dátuma: 2019.01.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.